Mówimy całkowicie obok siebie.
Wiem już mniej więcej czego potrzebuję - dzięki za pomoc
Piotr Smolański wrote:To jest energia pocisku która sprawia że na bliskich dystansach nie można z tego strzelać do ludzi, bo będzie im trzeba wydłubywać kulki z ciała.
Piotr Smolański wrote:Skoro żołnierze nie dozbrajali się sami, to najsensowniejszy będzie pistolet niemiecki, o wysokiej wartości jako trofeum.
Ale o jakich warunkach bojowych mówisz ?? Jeśli nie interesują cię realia bitwy w której brała udział Brygada Spadochronowa a tylko rozgrywka ASG to możesz równie dobrze wziąć Desert Eagla i też będzie super .Piotr Smolański wrote:Powtarzam że chodzi mi o użycie broni w warunkach bojowych, nie do pasa poza polem bitwy.(...) Więc potrzebuję pistoletu do bronienia się na krótkim dystansie i staram się znaleźć taki, który byłby najmniej od czapy, albo miał największe szanse znalezienia się na polu bitwy.
Mało prawdopodobne - patrz wyżej - chociaż nie niemożliwe. Jeśli już to myślę, że bardziej prawdopodobne było użycie brytyjskiej broni krótkiej znalezionej, podarowanej przez jakiegoś angola ... lub tym podobne.Piotr Smolański wrote:Skoro żołnierze nie dozbrajali się sami, to najsensowniejszy będzie pistolet niemiecki, o wysokiej wartości jako trofeum.
DANIEL69 wrote:Piotrze to nie jest tak, że mówimy obok siebie, airsoft historyczny(a założyłem, że o takim mowa) podobnie jak grupy rekonstrukcji historycznej starają się dbać o możliwie wierne odtworzenie czy to bitwy, czy umundurowania, a jak wiemy diabeł tkwi w szczegółach.
DANIEL69 wrote:Zastanów się nad wyborem broni bo do celów airsftowej potyczki optymalnym wyborem byłby
sten, na rynkuairsoftowców można już teraz kupić zestawy do waloryzacji na stena piąteczke,
DANIEL69 wrote:Jeślijuż koniecznie chcesz posiadać pistolet to na ryku jest wiele replik colta oraz jedna lub dwie repliki Browning'a HP.
Nawet się tego nie spodziewałem .Piotr Smolański wrote:(...)Na trucie o Desert Eaglach powyżej nie chce mi się nawet odpowiadać. (...)
Skoro użycie każdego z nich przez zwykłego żołnierza 1SBS jest równie mało prawdopodobne, to tak jak napisałem możesz sobie kupić każdego .Piotr Smolański wrote:Jest mi dość obojętne który kupię, po prostu chciałem wybrać taki który byłby najbardziej prawdopodobnym/najmniej nieprawdopodobnym wyposażeniem żołnierza. Skoro w ogóle nie mieli własnych, wychodzi że potrzebuję "trofeum". Na razie myślę o Lugerze albo Mauserze.
A zdjęcia były z jakiego okresu ?? Szkolenia w Szkocji czy operacji M-G ?? Czy może powojenne, z okupacji ??Piotr Smolański wrote:Tak, ale dowiedziałem się od chłopaków z grupy (i tak to wygląda na zdjęciach) że sten był bronią podoficera albo oficera a zwykli żołnierze mieli Lee Enfieldy.
Andrzej wrote:Jakoś mało zabawne jest odpowiadanie na pytanie kiedy pytający ma już gotową odpowiedź i mało go interesują fakty :
Ja Ci powiedziałem, że strzelcy mieli wyłącznie Enfieldy . Używali zarówno karabinów jak i PM-ów. Wybór należy do Ciebie.Piotr Smolański wrote:Informacja że zwykli żołnierze używali Lee Enfieldów a nie Stenów nie pochodzi ode mnie, tylko od was, pytałem o to w czasie wspólnej wyprawy do Newark. Nie bardzo więc wiem z kim dyskutujesz - ze mną czy ze sobą? Jeśli ta informacja była fałszywa i zwykli żołnierze używali Stenów to zastanowię się ponownie.
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests