Polski hełm wz.31

Te bardziej i mniej koszerne ;)

Polski hełm wz.31

Postby Sebol » Fri Aug 05, 2011 10:05 pm

Witam
Nabyłem już jakiś czas temu kupiłem taki oto polski hełm wz.31, niestety przemalowany,fant znalazłem w UK.
http://spmip.mojeforum.net/temat-vt422.html

Cenna za jaką go kupiłem była po prostu śmieszna i porównywalna z repliką Mk.2 z SoFu.

Wewnętrzna farba wygląda na oryginalna z pieczątkami:
-K2 w jajku
-LUDWIKÓW
-77
-37
Obręcz stalowa cynkowana z puncą K2
-nit mosiężny z puncą K2
-na daszku od środka stemplowany nr.56?
-w miejscach przetarć wychodzi czerwona minia
-podpinka kompletna z zapięciem

Postanowiłem przemalować go na kolor zbliżony do tego w środku, bo ten seledynowy nie bardzo tu pasował.
Niestety na tym forum nikt nie był w stanie udzielić mi odpowiedzi jaki powinien być kolor farby.

Jako bazę przyjąłem farbę akrylową XF13 i metodą prób i błędów mieszając ją z X9 i nie tylko :) próbowałem uchwycić odpowiedni odcień.
Przygotowując hełm do malowania ostrożnie zmywałem seledynową powłokę - myślałem że może znajdę na nim choć kawałek oryginalnej powłoki. Niestety ktoś kto uprzednio malował ten hełm zdarł wszystko łącznie z czerwoną minią :( (mini zachowało się może z 40% w okolicach nitów mocujących podpinkę).

Oto efekt mojej pracy:

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Myślę że prawie mi się udało trafić z odcieniem który jest wewnątrz ( wewnątrz jest troszeczkę ciemniejszy ale brałem poprawkę na starzenie się lakieru).

Co myślicie?
Sebol

Re: Polski hełm wz.31

Postby Kosynier » Sat Aug 06, 2011 9:44 am

Seba gratuluje cie za Helm i super prace ktora zrobiles :shock: :shock: :shock:
Image"Polskie żołnierzy przyjezdzace ze wszystkich krajów , walcza o wolność innych narodów,Lecz umieraja zawsze z myślą o Polsce ."
When one man says to another,"I know what let's do today, let's play the war game."... everybody dies !
Kosynier

Postby Maciek » Sat Aug 06, 2011 2:39 pm

hełm ładnie przemalowany, ale taki gładki wygląda zbyt "filmowo". może powinieneś zmatowić powierzchnię przez naniesienie cienkiej warstwy korka, grubego piachu bądź opiłków żelaza?
ale ja się nie znam ;)
"We do not beg for freedom - we fight for it."
Maciek

Postby Sebol » Sat Aug 06, 2011 3:40 pm

Maciek wrote:hełm ładnie przemalowany, ale taki gładki wygląda zbyt "filmowo". może powinieneś zmatowić powierzchnię przez naniesienie cienkiej warstwy korka, grubego piachu bądź opiłków żelaza?
ale ja się nie znam ;)

To co piszesz jak się nie znasz :lol: :twisted:

Wersja gładka hełmu wz.31 była pierwszą podstawową wersją, a powszechnie znana tzw. Salamandra to nic innego jak ten sam hełm pokryty specjalnie w tym celu stworzoną farbą z mielonym korkiem oraz trocinami i pewnie o tym myślałeś.

Na gładko były malowane również wersje hełmu dla OPL,MW.

Farba na moim hełmie to pół mat, a refleks powstał w wyniku robienia zdjęcia z użyciem lampy błyskowej.
Dobry efekt "Salamandry" jest trudny w uzyskaniu i naprawdę trzeba to umieć zrobić żeby nie spaprać.

Dla porównania oto strona z hełmami wz.31 różnych typów i malowań - wszystkie się błyszczą co dowodzi że farba użyta oryginalnie to pół mat.

Tak wygląda w dziennym świetle:

Image

A tu zdjęcia z epoki:

Image

Image
Sebol

Postby Maciek » Sat Aug 06, 2011 4:56 pm

ja wiem, że Ty wiesz, że ja wiem ;)
to była prowokacja :P

zmyliła mnie jakość zdjęć, w świetle dziennym prezentuje się lepiej.
"We do not beg for freedom - we fight for it."
Maciek

Postby Kosynier » Sat Aug 06, 2011 5:33 pm

Image

Fajna ta gielda :lol: :lol: :lol:
Image"Polskie żołnierzy przyjezdzace ze wszystkich krajów , walcza o wolność innych narodów,Lecz umieraja zawsze z myślą o Polsce ."
When one man says to another,"I know what let's do today, let's play the war game."... everybody dies !
Kosynier

Postby Sebol » Sat Aug 06, 2011 6:28 pm

Kosynier wrote:Fajna ta gielda :lol: :lol: :lol:

"Buy one, get one free"
:lol: :lol: :lol:
Sebol

Return to Nasze graty